Jakub Wiesner, Richard Poul
Vydal: EkoWATT,
2016
Formát: elektronická - PDF
, A4, 3 MB
Počet stran: 53
Stáhnout
Cílem studie bylo zmapovat energetickou náročnost gastroprovozů v rámci větších administrativních, případně školních budov a vyhodnotit možnosti úspor energií.
Zatímco u rodinných domů se při hledání úspor pozornost zaměřuje zejména na snižování potřeby tepla na vytápění, u větších budov, jako jsou např. administrativní celky, tento přístup postrádá na významu. Energetickou spotřebu těchto budov totiž z větší části tvoří spotřeba elektrických spotřebičů a technického vybavení. Pro stanovení jejich energetické náročnosti je tedy potřebné se dívat na budovy jako celek včetně všech významných spotřebičů energie.
Gastroprovozy (kuchyně a jídelny, kuchyňské spotřebiče) se mohou podílet významně na celkové spotřebě energie těchto budov. Přesnější údaje o energetické náročnosti gastroprovozů v současné době v České Republice neexistují. Jejich energetickou náročnost nelze tedy ani přibližně odhadnout, natož pak stanovit možnosti energetických úspor.